Политика приватности

Заштита података је приоритет за нашу организацију. Коришћење интернет странице Зелена оаза је могуће без икаквих индикација личних података, осим потребних колачића; за употребу колачића, генерално добијамо сагласност од субјеката података.

Обрада личних података, као што су колачићи, увек ц́е бити у складу са Генералном регулативом о заштити података (ГДПР), и у складу са прописима о заштити података у специфичним земљама, које се примјењују на Зелену оазу. Помоћу ове декларације о заштити података, желимо да информишемо јавност о природи, обиму и сврси података које сакупљамо, користимо и процесирамо.

Имплементиране су бројне мере, како би се осигурала најквалитетнија заштита података обрађених путем ове веб странице. Међутим, пренос података на интернету увек може да има сигурносне недостатке, тако да апсолутна заштита не може да буде загарантована.

1. Дефиниције

Декларација о заштити података о Зеленој оази заснована је на условима које је Европски законодавац користио за усвајање Генералне регулативе о заштити података (ГДПР). Наша декларација о заштити података треба да буде читљива и разумљива за широку јавност. Да бисмо то осигурали, прво морамо објаснити кориштену терминологију.

У овој декларацији о заштити података користимо следеће појмове:

а) Лични подаци

Лични подаци подразумевају сваку информацију која се односи на идентификовано или идентификовано физичко лице ("субјекат података"). Идентификовано физичко лице је оно лице, које се може идентификовати, директно или индиректно, нарочито преко идентификатора као што су име, идентификациони број, подаци о локацији, онлајн идентификатор или један или више фактора специфичних за физички, физиолошки, генетски, ментални, економски, културни или друштвени идентитет те физичке особе.

б) Субјекат података

Субјекат података је свако идентификовано физичко лице, које се може идентификовати и чије личне податке обрађује контролор одговоран за обраду.

в) Обрада

Обрада подразумева било које операције, које се обављају на личним подацима или на скуповима личних података, без обзира да ли се користе аутоматска средства или не, као што су сакупљање, снимање, организовање, структурирање, чување, адаптација или измена, проналажење, консултација, објављивање путем преноса, дисеминације или на други начин стављање на располагање, усклађивање или комбинација, ограничавање, брисање или уништавање.

г) Ограничење обраде

Ограничење обраде је означавање ускладиштених личних података с циљем ограничавања њихове обраде у будућности.

д) Профилирање

Профилирање подразумева било који облик аутоматске обраде личних података, који се састоји од коришћења личних података, како би се проценили одређени лични аспекти, који се односе на физичко лице, а посебно за анализу или предвиђање аспеката у погледу перформанси тог физичког лица на послу, економске ситуације, здравља, личних преференци, интереса, поузданости, понашања, локације или покрета.

ђ) Контролор или контролор одговоран за обраду

Контролор или контролор одговоран за обраду је физичко или правно лице, јавни ауторитет, агенција или друго тело, које само или заједно са другима одређује намене и средства обраде личних података.

e) Процесор

Процесор је физичко или правно лице, јавни ауторитет, агенција или друго тело, које обрађује личне податке у име контролора.

ж) Трећа страна

Трећа страна је физичко или правно лице, јавни ауторитет, агенција или тело (осим субјекта података, контролора, процесора и лица, која су под директним овлашћењима контролора или процесора), овлашћено за обраду личних података.

з) Пристанак

Пристанак субјекта података је свако слободно дато, специфично, информисано и недвосмислено назначење жеље субјекта података, путем којег он изјавом или путем јасне афирмативне акције, означава сагласност са обрадом личних података који се односе на њега.

2. Име и адреса контролора

Контролор за сврхе Генералне регулативе о заштити података (ГДПР), другим законима о заштити података и другим одредбама везаним за заштиту података је:

Михајло Ждрња

Србија

Петра Кочића 54, 24223 Нови Жедник

Телефон: +381 64 505 55 30

Имejл: info@zelenaoaza.rs

Веб сајт: zelenaoaza.rs

Матични број: 28296827

ПИБ: 111852012

Наша база података се физички налази на горе наведеној адреси.

3. Циљна група

Наша веб страница не циља особе млађе од 16 година.

4. Колачићи (Cookies)

Овај веб сајт користи колачиће.

Користимо колачиће за персонализацију садржаја и огласа, пружање функција друштвених медија и анализирање саобраћаја. Такође делимо информације о томе како користите сајт са партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који могу да их комбинују са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили на основу коришћења услуга. Ако наставите да користите наше веб-странице, сагласни сте са коришћењем наших колачића.

Колачићи су мале текстуалне датотеке које могу користити веб сајтови да учине корисничко искуство ефикаснијим. Закон наводи да можемо чувати колачиће на вашем уређају ако су строго неопходни за рад овог сајта. За све остале типове колачића нам је потребна ваша сагласност. Овај сајт користи различите типове колачића. Неке колачиће који се појављују на нашим странама постављају услуге трећих страна.

У било ком тренутку можете да промените или опозовете своју сагласност у Подешавањима колачића на нашој веб страници.

Типови колачића

Неопходни

Неопходни колачићи помажу да сајт буде употребљив омогућавајући основне функције као што су навигација на страници и приступ безбедним областима веб сајта. Веб сајт не може да функционише правилно без ових колачића.

Подешавања

Колачићи подешавања омогућују веб сајту да запамти информацију која мења начин на који се веб сајт понаша или изгледа, као што су ваш подешени језик или област у којој се налазите.

Статистика

Статистички колачићи помажу власницима веб сајта да разумеју интеракцију посетилаца са веб сајтом анонимним сакупљањем информација и извештавањем.

Маркетинг

Маркетинг колачићи се користе за праћење посетиоца на веб сајтовима. Намера је да се прикажу рекламе које су релевантне и привлачне за појединачног корисника а тиме и од веће вредности за издаваче и треће стране оглашиваче.

Некласификовани

Некласификовани колачићи су они који су у процесу наше класификације и провајдера појединачних колачића.

5. Прикупљање општих података и информација

Веб сајт организације Зелена оаза прикупља серију општих података и информација, када особа на које се односе ови подаци или аутоматизовани систем позове веб страницу. Ови општи подаци и информације се чувају у датотекама дневника сервера. Прикупљени могу бити: (1) типови претраживача и верзије које се користе, (2) оперативни систем, који приступни систем користи, (3) веб страница са које приступни систем долази на нашу веб локацију, (4) подсајтови, (5) датум и време приступа интернет локацији, (6) адреса интернет протокола (ИП адреса), (7) добављач интернет услуга приступног система и (8) било који други слични подаци и информације, које се могу користити у случају напада на наше системе информационих технологија.

Приликом коришћења ових општих података и информација, Зелена оаза не доноси никакве закључке о субјекту података. Ове информације су неопходне да би (1) исправно доставили садржај нашег веб сајта, (2) оптимизирали садржај нашег веб сајта, као и рекламе и огласе, (3) осигурали дугорочну одрживост наших информационих технологија и технологије веб странице , и (4) пружили органима за спровођење закона информације, које су неопходне за кривично гоњење у случају сајбер напада. Стога, Зелена оаза анализира анонимно прикупљене податке и информације статистички, с циљем повећања заштите података и сигурности података наше организације, као и осигурања оптималног нивоа заштите за личне податке, које обрађујемо. Анонимни подаци датотека дневника сервера се чувају одвојено од свих личних података које пружа субјекат података.

6. Рутинско брисање и блокирање личних података

Контролор података обрађује и чува личне податке субјеката података само у периоду, који је потребан за постизање сврхе складиштења, или у периоду, који је одобрио европски законодавац или други законодавци у законима или прописима који се тичу пословања контролора.

Ако намена складиштења није примењива, или ако истекне период складиштења, прописан од стране европског законодавца или другог надлежног законодавца, лични подаци се рутински блокирају или бришу у складу са законским захтевима.

7. Одредбе о заштити података при коришћењу Facebook plug-in компоненте

На овој веб страници контролер има интегрисане компоненте предузећа Феjсбук (Facebook). Феjсбук је друштвена мрежа која омогућава корисницима да комуницирају једни са другима и да ступе у интеракцију у виртуелном простору.

Оперативна компанија Феjсбукa је Facebook, Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, Сједињене Америчке Државе. Ако особа живи ван Сједињених Држава или Канаде, контролор је Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Ирска.

Са сваком посетом странице, којом управља контролор и у коју је интегрисана Феjсбук плуг-ин компонента, веб претраживач аутоматски преузима приказ одговарајуће Феjсбук компоненте са Феjсбукa. Преглед свих Феjсбук плуг-ин компоненти је омогућен на линку: https://developers.facebook.com/docs/plugins/. Током овог техничког поступка Феjсбук може да сакупи информације о томе, које подстранице контролора субјекат посећује.

Ако је субјекат података пријављен на Феjсбуку током посете страници контролора, Феjсбук прати кретање субјекта на нашој страници, током читавог трајања боравка на њој. Ове информације се прикупљају путем Феjсбук плуг-ин компоненте и повезане су са одговарајућим Феjсбук налогом субјекта података. Ако субјекат кликне на један од Феjсбук дугмади интегрисаних на нашу веб страницу, (нпр. на дугме "Подели" или у случају када субјекат података остави коментар), тада Феjсбук сакупља те податке и повезује их са личним Феjсбук корисничким налогом субјекта података и чува личне податке.

Феjсбук преко своје компоненте добија информације о посети наше веб странице од стране субјекта података, кад год је субјект података пријављен на свој Феjсбук налог у исто време, када претражује нашу страницу. Ово се дешава без обзира на то, да ли субјекат кликне на компоненту Феjсбука или не. Ако пренос информација на Феjсбук није пожељан, субјекат може спречити пренос, тако што ће се одјавити са свог Феjсбук налога пре него што посети нашу веб страницу.

Упутство за заштиту података које је објавио Феjсбук је доступан на https://facebook.com/about/privacy/ и пружа информације о сакупљању, обради и коришћењу личних података путем Феjсбука. Поред тога, објашњено је које опције подешавања Феjсбук нуди, како би заштитио приватност субјекта података. Поред тога, доступне су и друге опције конфигурације, које омогућују елиминацију преноса података на Феjсбук.