Светски дан заштите животне средине

5. 6. 2021.

Светски дан заштите животне средине

Поздрав драги пријатељи и љубитељи природе,

Данас на Светски дан заштите животне средине, желимо да апелујемо на све актере наше заједнице и друштва, да је последњи тренутак да се укључимо и почнемо бавити еколошким проблемима наших заједница. Проблеми су разни, важно је приступити им и деловати одмах.

Један од великих проблема нашег града, али и целе покрајине јесте слаба пошумљеност.

Нажалост мало тога је урађено у последњих 20 година у том правцу, ми ћемо се као организација у наредном периоду потрудити да окупимо што више заинтересованих појединаца и друштевно одговорних компанија и организација, са којима желимо заједнички да мењамо ствари на боље.

Овде смо на јесен 2020. успешно подигли шуму младих садница, заједно са компанијама учесницима акције Инфостуд, Норма Груп, Континентал и Адам Шпед Систем.

Трудимо се да садницама пружимо све што треба, косимо и заливамо их. Пријем садница је веома добар, оно што се не прими обновићемо на јесен и додатно пошумити слободне површине. Идемо ка томе да ово буде најлепши део Новог Жедника.

Такође на јесен спремамо више акција, подизање дрвореда на путном правцу Стари Жедник-Суботица ће нам бити приоритет, добили смо потребне сагласности од Путева Србије, желимо да урадимо комплетан појас од 18 км, где треба садимо, негде попуњавамо, где постоји дрворед, апелујемо да се уреди. Наравно, све ће зависити од финансија, али верујемо да ћемо ове године моћи одрадити комплетан појас, што не ове, завршићемо догодине.

Да нам Суботица буде зелена, сваки пут пошумљен, свако мање насеље са својим зеленим острвом, својим плућима.

Потрудимо се сви заједно да нашој деци оставимо лепшу и здравију животну средину, него што је данас.

Погледајте још: