Завршен део садње према Старом Жеднику

19. 3. 2022.

Завршен део садње према Старом Жеднику

Поздрав свим добрим људима!

Данас смо били вредни, мала уиграна екипа одрадила је велики посао.

Подигли смо дрворед на делу старог Београдског пута пред градом у дужини од 1,5км са обе стране. Засадили смо ближе 300 младих садница гелегуње, а остатак од 200 садница настављамо од недеље.

Још једном се захваљујемо свима који су били део овога и што несебично дају своје време и новац да би све ово што радимо за наш град било успешно!

У наредном периоду фокус ће нам бити на заливању и одржавању младица, ту се морамо потрудити много, сви који могу и имају начин да помогну су добродосли, јер промена климе која је евидентна већ сваком појединцу, веома негативно утиче на раст и развој било које биљке па тако и младих садница. Ниво вода је много опао последњих година, због тога се површински слојеви земље сусрећу са много чешћим и сувљим периодима, јер доста кратко после кише задржавају влагу. У периодима екстремних температура лети, биљке трпе велике шокове те стога морамо повећати број заливања садница.

Један од предлога може да буде бушење бунара и постављање система кап по кап уз наше дрвореде, али за то пре свега мора доћи воља са много вишег нивоа.

Морамо што више у наредном периоду радити по питању нових шума, дрвореда и парковских површина. Ми ћемо се трудити колико и до сада, да окупимо људе и деламо заједно. Овом приликом желимо споменути и да ова питања морају много хитније и озбиљније доћи са нивоа релевантних институција и решавати се пронтно.

Имамо избор: или борба сад и одма па лепа зелена Суботица или још мало па пустиња. Ми смо се одлучили знате за шта! За зеленију и лепшу Суботицу!

Ваша Зелена оаза!

Погледајте још: