Стање садница након пакленог лета

17. 10. 2022.

Стање садница након пакленог лета

Поштовани суграђани,

јављамо Вам се после мало дужег периода у ком се нисмо оглашавали, али у ком смо свакако били активни.

Борећи се са пакленим врућинама које су нас задесиле генерално ове године, а посебно у летњим месецима са јако великим и дугим периодима без падавина и са температурама у просеку 35°Ц па и преко 40°Ц, имали смо пуно потешкоћа.

Да нам је бар у једном тренутку дошло пар дана са падавинама које су нас задесиле у септембру били бисмо презадовољни, али и овако не можемо рећи да нисмо задовољни пријемом садница које смо засадили у претходном периоду.

Пре свега, захваљујемо се нашим пријатељима из ДВД Суботица које смо у почетку помагали средствима свих компанија које су учествовале у прошлогодишњим акцијама, а затим због веће потребе за заливањем и виших трошкова од планираних и донацијом саме организације ИТСуботица2030. Такодје, захваљујемо се на помоћи Чистоћи и зеленилу јер су својом цистерном заливали саднице на локацијама у Суботици, али и другим нашим пријатељима са којима смо били у Новом Жеднику. Све у свему, саднице су заливане и дат је наш максимум везан за одржавање. Што се тиче деонице у Старом Жеднику према Дјурдјину, мало је рећи да смо разочарани поступањем пољопривредника који имају парцеле надомак дрвореда младица које су великим делом оштећивали, али и самим ангажманом људи са којима смо договорили заливање, а са којим су затајили.

Неке врсте су добро поднеле екстремну сушу, неке су мало више патиле и делимично страдале. Нажалост, део садница на Сегединском путу је страдао и због близине великог пожара који се десио летос на Радановцу.

Свакако ћемо се потрудити у наредном периоду да на оним садницама где је дошло до дефинитивног засушења, одрадимо замену, а већина која је патила и која изгледа због губитка лисне масе суво, да одрадимо проредјивање и кресање широких крошњи и формирање стабла са мањим бројем грана, како би имале бољи старт у пролеће и већу отпорност следеће године.

Ускоро ћемо објавити термин за наредну јесењу акцију подизања дрвореда, којом планирамо да наставимо деоницу пута од Суботице према Старом Жеднику.

Идемо даље за лепшу и зеленију Суботицу!

Погледајте још: