Пешчана олуја као резултат слабе пошумљености

29. 3. 2023.

Пешчана олуја као резултат слабе пошумљености

Драги пријатељи,

Вероватно сте сви чули за јучерашњи велики ланчани судар на путном правцу Суботица - Стари Жедник, односно Суботица - Бачка Топола. Хвала Богу па нико није страдао, а свим повређенима желимо брз опоравак.

Судар се десио управо где смо ми јесенас имали радну акцију и где смо подизали дрворед, како би једног дана имао функцију ветрозаштитног појаса. Садили смо управо на тој деоници јер ветрови који дувају на том простору, знају бити изузетно јаки. Буквално постоји брисани простор и сваки јачи ветар ту добија страховиту снагу.

Ситуација од јуче није прва где услед јаког ветра долази до подизања честица земље које праве тзв. пешчане олује. Томе је подложна читава Војводина због своје јако слабе пошумљености. Изузетак су места која су плански пошумљена, која имају велике површине под шумама и која имају густу мрежу ветрозаштитних појасева уз све атарске, локалне и регионалне путеве.

На нашој Фејсбук страници можете погледати 5 фотографија које су настале у краткој временској разлици, са идентичним временским условима - дувао је јак ветар. На фотографијама се може видети каква је ситуација била на лицу места где се догодио ланчани судар, у којем је учествовало 14 возила. Такође, постоје фотографије које показују како је изгледао пут на пошумљеној територији Бачке Тополе. Разлика је очигледна.

Суботица је изгубила много шума на својим северним и северно-западним ободима града. Последњих година много воћњака је нестало (извађено) са реона Таванкута, Љутова и Хајдукова, што је уз не формирање нових ветрозаштитних појасева у претходних 30 и кусур година, допринело јучерашњој тзв. пешчаној олуји. Пешчана олуја не може само да изазове велике проблеме у саобраћају, већ може и да однесе све честице са ове некада плодне и родне равнице. Уколико овако наставимо, постаћемо пустиња, односно територија која веома страда од климатских промена.

Ми ћемо се труди да појачамо напоре, апелујући пре свега на тренутно вођство града Суботице, да изађе са планом озбиљног и свеобухватног пошумљавања општине, покретајући и многе друге еколошке, а уједно и животне теме које утичу на све нас.

Ми ћемо у складу са нашим капацитетима и оноим што је у нашој могућности наставити да радимо и делима показујемо како ми видимо наш град, нашу општину и нашу заједницу.

Последње 3 године пролило се много зноја, али се показало да воља, жеља, упорност и искреност доносе резултат.

Изговоре и саплитања ћемо оставити по страни!

Битно нам је да од нашег града направимо Зелену оазу.

Оснивач, председник УГ Зелена оаза
Михајло Ждрња

Погледајте још: