Постојање комуналне инфраструктуре је кључно за напредак заједнице

22. 8. 2023.

Постојање комуналне инфраструктуре је кључно за напредак заједнице

Драги пријатељи,

Председник УГ Зелена оаза - Суботица Ждрња Михајло је дао интервју за дневни лист Политика. Осврнуо се на тему гаса, односно на проблем који има 12 насеља у Суботичкој општини.

Старији суграђани се вероватно сећају да се пре 12-15 година радило на постављању гасне инсталације од стране приватне фирме Телефонија АД у 12 села у околини Суботице.

Каква је ситуација са овом темом?

Оно што ми знамо из одређених извора, јесте да је Телефонија АД поставила инсталације у 9 од 12 насеља. Међу њима су и нека од највећих насеља изван Суботице, попут Бајмока, Чантавира, Жедника и других околних места.

Три насеља су чак добила употребну дозволу за коришћење инсталација. Међутим, нажалост прича гаса у тим местима је остала мртво слово на папиру због стечаја Телефоније АД. Телефонија АД је власник преко 350 км гасних инсталација у насељима, а њена мрежа иде од 2 гасне станице које су у власништву ЈП Србијагаса.

Једна гасна станица је у Мишићеву, док је друга у Новом Жеднику поред предвиђене индустријске зоне Жедник, а која се налази на 1км од аутопута и 1 км од пруге Суботица-Београд - идеална локација за велике компаније којима треба брз, јефтин и сигуран транспорт.

Да се вратимо на Телефонију...

Без решавања проблема Телефоније АД, која је власник инсталација у овим насељима и која је у стечају, очигледно је да ова насеља, њихови грађани али и велики индустријски комплекси попут Геби-ја, Фарм Цоммерц-а, Патент-а и многих других неће видети гаса у скорије време. За решавање Телефоније АД је, по проценама анализе стања стечајног управника која је рађена 2016. године, потребно око 5 милиона евра да би се намирили сви повериоци. Након тога, провера инсталација, преправке где треба и гас је ту. Међутим, без решавања Телефоније АД, која има екслузивно право над инсталација, нико други не може да постави мрежу - то су наше информације.

Пошто је све ово за приватни капитал вероватно прескупо, става смо да у решавање проблема Телефоније АД мора да се укључи држава, односно ЈП Србијагас. Овде није у питању само чисто економски пројекат, ово је важно и због јавног здравља. Сведоци смо да су зиме сваке године све блаже и да низак притисак током зиме прави проблем задржавањем лошег ваздуха у ниској зони. Индивидуална ложишта, као највећи загађивачи, јесу највећи проблем данас. Зато је веома важно дати могућност сваком појединцу приступ економски јефтинијем енергенту и оно што је најважније еколошки прихватљивијем.

Верујемо да је Републици Србији на челу са председником, битан равномеран развој свих места у држави и да је битно да млади остају у мањим местима и формирају породице. Због тога сматрамо да је решавања Телефоније АД приоритет за све мештане ових 12 насеља у Суботичкој општини.

Мислимо да пара има, ако је могло да се за аква парк на Палићу издвоји 15 милиона евра, за овако битну тему која се тиче тако великог броја људи у Суботици морају да се нађу финансијска средства.

Због свега наведеног, позивамо Градску управу града Суботице на челу са градоначелником г. Стеваном Бакићем и председника скупштине града Суботице г. Балинта Пастора да иницирају решавање овог питања на републичком нивоу. Надамо се да ће ова тема ускоро да се активира јер истински верујемо да је ово приоритет друштва на локалу - уз све остале јавно-комуналне инфраструкутрне пројекте који се раде или ће се радити.

Погледајте још: